S E N S A R T I K A      TRIO            ENGLISH?

Click here to edit subtitle


B I O G R A F I J E    Č L A N O V A
 


SONJA KALAJIĆ, violiniskinja


rođena je 1977. godine u Beogradu, gde je pohađala muzičke škole "Vatroslav Lisinski", u klasi prof. Srboljuba Savića, i "Dr Vojislav Vučković" kod prof. Angeline Lebedinski. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Mihailovića. Njeno delotvorstvo se ispoljava u nizu muzičkih domena, od solističkog, kamernog izvodjaštva i pedagogije do komponovanja i aranžiranja.

Kao solista, srpskoj publici donela je niz premijernih izvođenja - kompozicije Sibeliusa, Piacole, Respigija i Eneska - u okviru koncertnih programa Beogradskog Kulturnog centra, Etnografskog muzeja, SANU, Doma kulture Studentski grad i Kolarčevog narodnog univerziteta. Sa pianiskinjom Vanjuškom Martinović učestvovala je na Grčkom letnjem festivalu Symi festival 2002.

Jedan je od aktera emisije Televizije Beograd "Asocijacije". Autor je muzike za radio dramu "Ponoćna Bajka" (RTS Beograd, 1999.) i samostalni autor radiofonskog dela "Lament nad Beogradom" (Oratorijum za recitatora, mešoviti hor, orkestar, pisaću mašinu i radiofonske efekte) po istimenoj poemi Miloša Crnjanskog (RTS Beograd, 2002). 2012.  na  festivalu KOMA  orkestar Metamorfozis sa violistom Sašom Mirkovićem izveo je Sonjinu kompoziciju Soko u Sali Beogradske filharmonije. Čuveni violionista Nemanja Radulović, uvrstio je Sonjinu kompoziciju "Vatra suze" na svom albumu "Journey East" 2014. u izdanju Dojče Gramofona.

Nakon kratkotrajne saradnje sa kamernim gudačkim orkestrom "Dušan Skovran" i učešćem u triju "Singidunum", Sonja 2004. godine, osniva sastav Quintecho u kome objedinjuje svoj izvodjački i kompozitorski talenat. Pored oko 30 muzičkih numera ove autorke za dokumentarno-igrani serijal "Zaboravljeni umovi Srbije" (2006-07), koje je Quintecho snimao za Radio Televiziju Srbije, celokupan program Quintecha čini muzika tanga. U tom pogledu više nego i jedan violinista svoje zemlje Sonja je doprinela kulturi tanga Srbije. Ona je ujedno prvi srpski violinista koji odlazi na usavršavanje iz oblasti interpretacije i aranžiranja tango muzike u Buenos Airesu i to kod najprestižnijih poznavaoca – Kod Fernanda Rodrigesa (violiniste Colortango sastava) i Enrika Postme profesora sa Tango akademije u Buenos Airesu.

Tokom svog dvogodišnjeg boravka u prestonici Argentine, Sonja je izvodila u okviru različitih sastava kako klasičnu tako i tango muziku.  Od septembra 2008. do aprila 2009. bila je član seksteta "El sonido de los durmientes" sa kojim je nastupala širom koncertnih programa grada Buenos Airesa. U oktobru je snimila muziku kompozitora Gabriel Lombarda za pozorišno delo Cenestesia koje se davalo u teatru "El Espion" (BsAs). Nastupala je kao violinista Kvinteta Lucas Kohan i vise puta gostovala na internacionalnom radiu Continental u okviru emisije Plataforma (Continental,mart. 2009.) Na Radio de la Ciudad, više puta su emitovani Sonjini aranzmani tanga u izvodjenju seksteta Quintecho.

2008. Uči da svira testeru kod Rodriga Gere - jednog od najvećih argentinskih poznavalaca ovog instrumenta a 2011. se usavršava u sviranju kastanjeta kod čuvene Inme Gonzalez u Barseloni sa kojom i koncertno nastupa.

2010. formira duo Seme sa gitaristom Slobodanom Milivojevićem i Duo Maska sa Vanjuškom Martinović, a 2012. Kvartet Sensartika sa kojim iste godine snima CD u izdanju Centra za muziku Zadužbine Kolarca.

Kao vrlo aktivni multiinstrumentalni svirač i kompozitor Sonja postaje zanimljiva različitim pozorišnim rediteljima koji je aktiviraju za svoje predstave. Tako, ona nastupa kao glumica-izvodjač u okviru predstave “Rodoljupci” Sonje Vukićević (SNP Novi Sad 2011-2012) u predstavi “Bebin svet”  Ivane Koraksić (Cirkusfera, Beograd 2012.) u pretstavi "Krojcerova Sonata" (Madlenianum 2015 -2016, Beograd), u filmovima "Čežnja" Dejana Karaklajića (2015.) i "Stevan Hristić" (RTS 2016.) kao kompozitorka i izvodjačica u predstavi “Analogije” Boška Mandića (SNP Novi Sad 2011.) Snima muziku kompozitorke Irine Dečermić za predstavu “Žica” Gorana Šušljika (JDP Beograd, 2012.) i serijal "Čizmaši" (RTS 2015.), muziku Zvonimira DJukića za najnoviji album grupe Van Gogh "Neumeren u svemu" 2013. i CD "Zvuk ptica" kompozitorke Jasne Jovićević, januara 2014. Objavila je i samostalni album "Saw friendly" u izdanju Metropolis music iz Beograda 2016., koji pretstavlja prvi album te vrste (sa stolarskom testerom kao solističkim instrumentom) na Balkanu.

Od januara 2013. ima svoju stalnu muzičku rubriku „Zvukovanje“ u okviru emisije „Sve boje života“ na RTS 2.

U pogledu pedagoškog rada, Sonja od 2001. je radila kao asistent a potom (od 2007.) kao viši asistent violine i metodike nastave profesora Dejana Mihailovića i profesorke Irine Jašvili na Muzičkoj akademiji u Srpskom Sarajevu (Republika B i H). Od 2010. do 2012 je radila kao profesor violine u Muzičkoj školi “Stanković” u Beogradu .


DARKO ARMENSKI, klarinetista

Rođen u Pančevu 1979. godine, u muzički obrazovanoj i profesionalno orjentisanoj porodici.

OBRAZOVANJE:

Osnovno i srednje muzičko obrazovanje završio u klasi profesora Nikole Grujevskog u M.šk. „Jovan Bandur“Pančevo,na duvačkom odseku smer

klarinet. Pored srednje škole za klarinet, vanredno završava i srednju školu za saksofon. Godine 1998. upisuje Fakultet Muzičke umetnosti u Beogradu, gde diplomira klarinet u klasi profesora Ante Grgina.

USAVRŠAVANJE:

Paralelno sa klasičnim obrazovanjem, izučava tradicionalnu muziku Srbije i Balkana, svirajući na etno instrumentima kao sto su :

frula, okarina, zurla, gajde i kaval.

ISTRAŽIVAČKI RAD:

Potreba za istraživačkim radom tradicionalne muzike i na terenu i prezentovanju širem auditorijumu, te rad u grupi, bio je podsticaj da, 2003.oformi vokalnoinstrumentalni ansambl “Tradicija”sa kojim učestvuje na brojnim festivalima muzike u Grčkoj, Švedskoj, Francuskoj i Srbiji.

PEDAGOŠKI RAD:

Pedagoškim radom se aktivno bavi već 15 godina, najpre kao nastavnik solfeđa u isturenom odeljenju Baletske škole “Dimitrije Parlić” u Pančevu, na odseku Narodna igra i to od 2000.2003.god. Od 2001.god. započinje svoj pedagoški rad u M.šk. “Jovan Bandur” Pančevo na mestu nastavnika saksofona, gde je i dalje aktivni profesor. Kroz svoj rad sa učenicima, dobio je mnoga priznanja za uloženi trud, u vidu njihovih nagrada na raznim međunarodnim i republičkim takmičenjima i festivalima, na kojima su uvek bili visoko rangirani. Kao pedagog, tj. profesor, uspešno je proveo kroz rad mnoge generacije, od kojih su pojedini nastavili svoje školovanje na Muzičkim akademijama u zemlji i inostranstvu.

OSTALO:

Od 2000.2004. god.honorarno je bio zaposlen na mestu šefa orkestra u KUD-u “Mladost”iz Glogonja.

Od 2005.2008. god. radio je kao šef orkestra KUD-a “Vasil Hadzimanov” iz Jabuke.

Honorarno zaposlen i kao šef orkestra KUD-a “Jedinstvo” iz Pančeva.

NAGRADE:

Tokom školovanja, učestvovao je na brojnim takmičenjima, festivalima i smotrama internacionalnog, republičkog i regionalnog karaktera, gde je bio dobitnik mnogih nagrada i priznanja.

1991. I nagradom na Saveznom takmičenju u S.F.R.J., nagradjen je vec na početku svog školovanja.

Od ostalih mnogobrojnih nagrada se mogu izdvojiti :

1991. I nagrada na 25.takmičenju učenika i studenata A.P.Vojvodine

1992. I nagrada na Festivalu Muzičkih skola Srbije u Senti, laureat škole.

1995. II nagrada na Republičkom takmičenju učenika i studenata Srbije.

1999. II nagrada na Republičkom takmičenju učenika i studenata Srbije

ZNAČAJNIJI NASTUPI iz tog perioda :

1992. Koncert klarineta u galeriji S.A.N.U. u Beogradu;

1995. Smotra talenata u Sremskim Karlovcima;

1997. Takmičenje "Muzičke omladine" u zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu.

Kao student, imao je zapaženije nastupe sa kvintetom klarineta u klubu novinara i na Rektoratu Univerziteta u Beogradu. 2003.

Sa svojim vokalnoinstrumentalnim ansamblom “Tradicija”, pored nastupa u mnogim zemljama, gostuje sa tri numere na muzičkoj „Razglednici“ Pančeva,od kojih je jedna i naslovna.

SAMOSTALNI ALBUMI:

2004. sa ansamblom “Tradicija”, izdaje prvi samostalni album „Vremešno,volšebno“;

2007. sa ansamblom “Tradicija” izdaje drugi album pod nazivom „Etno konkretno“.

OSTALA MUZIČKA ISKUSTVA:

Dugogodišnje muzičko iskustvo sticao je i kao član kulturno umetničkih društava na celoj teritoriji opštine Pančevo. Sa folklorom je proputovao celo Pirinejsko poluostrvo kao i Južnu i Centralnu Evropu.Upoznao je razne jezike, običaje i kulture iz celoga sveta.Samim tim, prezentovao je kulturu sredine u kojoj je živeo. Stekao puno prijatelja i zaljubljenika u muziku iz zemlje i iz inostranstva. Pored klasične i etno muzike član je i rok benda „El Buzz“ kao tenor saksofonista.

Aktivno učestvuje u raznim snimanjima, emisijama različitog karaktera i različitih žanrova muzike.

RESTAURACIJA, ŠTIMOVANJE, POPRAVKA...:

Sa duvačkim instrumentima koje svira, otišao je još dalje i dublje, zadirući u dušu i materiju samih instrumenata, te od 1998. godine se aktivno bavi popravkom drvenih duvačkih instrumenata kao što su: oboa, flauta, saksofon, klarinet i restauracijom starih, etno instrumenata.

OSTALE NAGRADE u skorijem periodu:

2011. dobio specijalnu nagradu učestvovanjem na Smotri folklora Vojvodine i tom prilikom proglašen za najboljeg instrumentalnog solistu celog festivala.Od specijalnih nagrada dobio je i nagradu za Najboljeg gajdaša festivala „Ivanjsko cveće“ tri godine zaredom.


MILKICA PONJAVIĆ, gitariskinja

Biografija - uskoro


___________________________________________________________________________________________________________________________________


D
R U G I   O   N A M A

“Kvartet Sensartika ostavio je na sve prisutne fantastičan utisak. Divan repertoar, vrhunsko izvođenje, neobični instrumenti, raspoloženi umetnici. U nama je sve igralo. Prepuna sala, utisci za pamćenje…”

Svetlana Sabo –  sajt “Biblioteke Gligorije Vozarović” 15. decembar 2014.

 

“Vrhunskim umetničkim dometima publici su predstavili obrade popularnih dela umetničke muzike inspirisane folklorom, kao i poznate melodije drugih žanrova. Specifičnost zvuka kvarteta „Sensartika“ daje činjenica da su njegovi članovi multinstrumentalisti, od koji se posebno izdvaja Sonja Kalajić...

Publika je sa oduševljenjem, burnim aplauzima pratila nastup ovog ansambla, koji je bio sjajna završnica ovogodišnjeg 4. festivala MUZIKA KLASIKA light.“

Aleksandra Paladin – časopis „Muzika klasika“ 7. jun 2014.

 

“Publika je salvama aplauza nagradila umetnike na sceni, vraćajući ih na bis nekoliko puta…Jednočasovni umetnički program, uz puno muzičkog umeća, šarma i harizme…”

P. Popović - List “Danas” 27. februar 2014.

 

Sensartika oduševila publiku (naslov)

 

Program pod nazivom "Zajedno kao jedan" izveden je u Muzeju "21. oktobar" u Šumaricama na opšte oduševljenje publike, koja je ove večeri uživala u muzici gostiju iz Beograda.”

Maja Stanković, sajt RTV Kragujevac, 25. oktobar 2013

 

“Efektnim nastupom zaglušili su zvuke ulice, dok se broj slušalaca pvećavao, privučen božanstvenim melodijama…Nastup kvarteta na Tešnjarskim bio je neponovljiv, osveženog i proširenog repertoara – prilagodjenog programu letnjeg festivala.”

S.K.J -  “Tešnjarski glasonoša” broj 46., 18. avgust 2013.

 

“Neobičan, atraktivan, kreativan i muzikalan samo su neki od epiteta kojima bi se mogao opisati njihov nastup.”

S.Ćirković -  List “Pančevac”, 28. februar 2013.

 

“Tokom koncerta deca su uglavnom sa velikom pažnjom slušala muziku. Posebno dok je Sonja svirala na testeri! Svi su je znatiželjno pratili…Aplauz je bio dug i buran. Devojčice i dečaci koji su ovoj školi muzičkog bontona prisustvovali možda prvi put vešto su izmamili čak dva bisa! Poslušali su koncert kao da su rodjeni u koncertnoj sali!”

Mirjana Ognjanović, nedeljnik “Politikin zabavnik” 8. februar 2013.


"Ono što izdvaja kvartet Sensartika je potpuna otvorenost ka muzičkim istraživanjima sa balansiranim odnosom prema novom i klasičnom u muzici. Sve to smo osetili pri snimanju emisije Art Fantazija (decembra 2012. godine) kada je Sonja Kalajić sa svojim vrsnim kolegama pokazala novi kvalitet muzičkog performansa."

Autor i voditelj emisije "Art Fantazija" (ART kanal) - Marina Stefanović